Sergentens efterladte kuffert

Sergentens efterladte kuffert

Ved tyskernes kapitulation i maj 1945 bad den ungarske sergent Répas Nándor om at få sin kuffert opbevaret hos smedemester Frederik Bundgaard, Faare ved Lemvig.

Répas havde opholdt sig på Lemvig-egnen i nogle uger sammen med sine kammerater i 10. artilleriafdeling, hvor han i en periode havde boet på smedemesterens loft. Nu skulle de forlade landet og vandre i krigsfangenskab, og Répas kunne ikke få sin kuffert med.

Den 8. maj 1945 brød ungarerne op og vandrede til Sydslesvig, hvor de slog lejr på halvøen Eiderstedt, 80 km syd for den danske grænse. I september samme år blev de ført til en regulær fangelejr ved Køln.

I april 1946 skrev Nándor Répás til smedemester Bundgaard og erindrede ham om den efterladte kuffert. Brevet var sendt fra fangelejren Eselheiden ved Paderborn.

En måned senere, den 8. maj 1946, sendte han et brevkort for at meddele, at han nu var blevet løsladt, var på vej hjem i toget og ventede at kunne gense sin familie om en halvsnes dage. ”Fra Ungarn vil jeg skrive vedr. min kuffert. Måske rejser jeg selv til Danmark for at hente den, eller også vil jeg lade den sende til mig.”

Det sidste brev fra Nándor Répás var fra den 21. december 1947, hvor han fra sin hjemby Szeged ønskede smedemesteren et godt nytår. Tonen var mindre optimistisk, og planen om at hente kufferten i Danmark nævnte han ikke med et ord.

Siden hørte man ikke fra Nándor Répás og i de mellemliggende år glemte smedemester Frederik Bundgaard  alt om kufferten. Først ved Bundgaards død i 1998 dukkede den frem, da pårørende fandt den på loftet, hvor den havde stået uåbnet i 53 år.

Kufferten indeholdt 4 lærredsskjorter, 5 par udslidte sokker, personlige hygiejneartikler, nogle militære instruktionsbøger, et landkort, soldaterbogen, et par militærstøvler og en snes personlige breve.

Kufferten og dens indhold blev overdraget til en ven af familien, lærer og forfatter Tove Math, Langå. Hun var i brevveksling med familien i Ungarn, der oplyste, at Répas Nándor døde i 1986. Hans enke udtrykte ikke nogen interesse i at få kufferten tilbage. Det var forståeligt nok, for den og dens indhold var efter de mange år i en dårlig og ildelugtende forfatning. Til sidst valgte Tove Math at brænde kufferten og tøjet. Dog er bøgerne og brevene blevet bevaret.

Skriv et svar