14. maj 2006.
Jan Streit, Grindsted, erindrer:
Århus: Opstand i Vennelystparken april 1945
Som dreng boede han i Høegh-Guldbergsgade i Århus. Fra familiens lejlighed på 3. sal havde de udsigt over Vennelystparken, og det var også på legepladsen i parken, at han yndede at lege. I foråret 1945, han antager, at det har været i april 1945, blev parken lukket og tyske vagter tog opstilling. 300-400 ungarere blev indkvarteret i parken, hvor de boede i telte. JS antager, at ungarerne opholdt sig der i forbindelse med gennemrejse, eller fordi de skulle med skib fra Århus Havn og videre til fronten.
Sagen udviklede sig dramatisk, da ungarerne gjorde oprør. Det kom til kraftige skyderier i Vennelyst-parken, og en kugle røg gennem ruden i familiens lejlighed, der lå på øverste etage i nr. 103, så de måtte søge beskyttelse i kælderen.
JS antager, at skyderierne varede i flere timer. Flere vognladninger med tyske soldater blev kørt til parken for at nedkæmpe oprøret. Hans far, der var medlem af modstandsbevægelsen, fortalte efterfølgende sin søn, at ungarerne havde gjort oprør, og at tyskerne havde omringet parken, og at det var kommet til skyderier, der varede til sent på eftermiddagen. Ifølge hans far var mellem 50 og 100 ungarere blevet skudt eller henrettet ved en standret.
Han tilføjer, at episoden omkring de ungarske soldater i Vennelystparken står som én af de stærkeste af hans erindringer fra besættelsestiden.
JS er vidende om, at en lignende opstand fandt sted ved Rosenborg Slot i København i slutningen af april 1945. Han har ikke kunnet finde oplysninger om opstanden i Vennelystparken, hverken i aviser, tidsskrifter eller bøger. Det har heller ikke været muligt at få bekræftet det høje tabstal.