Hanstholm: Venskab varede ved

26. august 2006.

Bent Johansen, Hanstholm, erindrer:

Hanstholm: Venskab varede ved

Sammen med sin hustru, broder og svigerinde besøgte han i 1975, 30 år efter krigens afslutning, en ungarsk veteransoldat Albert og dennes familie i Szeged i Ungarn. Ved den lejlighed hilste han på flere af de soldater, der havde opholdt sig i Danmark under 2. Verdenskrig.

To år forinden, i 1973, var Albert dukket op i Bent Johansens barndomshjem i Nors i Thy, hvor hans mor endnu boede. Han havde medbragt et billede af den danske værtsfamilie, og moderen havde straks ringet til sin søn for at bede han komme hjem. Det var Bent Johansens opfattelse, at ungarske Albert havde en privilegeret stilling i Ungarn, eftersom han frit kunne rejse og komme på besøg i Danmark. Det var et indtryk, der formentlig blev bestyrket under det senere besøg i Ungarn (1975).

Baggrunden for den ungarske kontakt var, at ungarske soldater i foråret 1945 blev indkvarteret i Nors, hvor de boede i barakker ved kirken. I den korte periode, hvor de opholdt sig der, opstod der venskabelige kontakter mellem ungarerne og lokalbefolkningen.

Den kontakt, der i krigens sidste uger blev etableret, varede ved i næste generation, idet et barnebarn af den ungarske soldat i begyndelsen af 1990erne kom på besøg i Nors.

Ifølge Bent Johansen ligger en ungarsk soldat begravet på Nors Kirkegård.

Skriv et svar